MANGE GJESTER 17. MAI
IMAGE.JPG

 ..da er dette bordet midt i blinken! 4 meter langt kan det bli, her 3 meter med 3 ileggsplater. Og ellers slått sammen er det rundt og 120cm diameter. Perfekt. Tar ingen plass, og gir plass til så mange. Bordet er 200 år gammelt, laget den gangen alt ble laget for å vare. Og fortsatt like fint. Om kanskje finere egentlig, fordi det bærer historiene med seg. Veldig anvendelig, vakkert, rustikt, flott og litt gedigent på samme tid? 

IMAGE.JPG
Gabel Gabel
Denne kommoden er

ingen nyhet, for den er 150 år gammel :) fra siste halvdel av 1800-tallet. Den var antagelig brunmalt original og ble nok malt hvit for ca 100 år siden.  Så har den fått leve sitt liv, til nytte og glede for generasjoner! Jeg skrapte bort all løsnet maling, så arbeidet jeg den hele inn med hvit voks for videre å jobbe med klar voks over, som jevnet inn og bort overflødig hvit voks. Overflaten er så glatt og fin, og enkel å holde ren. Kjøp den til hytten din, til barneværelset, til ditt soveværelset? Eller til entreen? Eller hvor? Se detaljene! Se på bena, se på sokkelen, sånt lager ingen i dag. Kr 2.950. Den er kjempefin!

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
Gabel Gabel
Det er snart 17. mai

Jeg har puslet ute i haven i hele dag som jeg hadde fri, så nå er det nesten klart for 17. mai der i alle fall.  Det er deilig det er litt kaldt om dagen tenker jeg, så forlenger vi våren litt utover, det er så deilig tid.

I butikken har det kommet inn litt nytt igjen, fine glass, champagneskåler og store, gode stråmønstrede frokostkopper i Kongelig Dansk/Royal Copenhagen. Her finner du nok noe fint å dekke bordet med, likt eller forskjellig til hver kuvert f.eks.? Har noen vakre, forskjellige, gamle fajanseasjetter nå på lager. Bare kom innom og spør :)

FullSizeRender.jpg
Gabel Gabel
Påsken er over

solen varmer i dag, fuglene synger og alt blir lyst og lett nå når våren har fått tak. Vi fornyer oss og feier vinterstøvel ut av husene våre og ser at vi kanskje trenger noe nytt i interiøret også? Noe fint med litt sjel? Inn i stuen, eller inne på kjøkkenet? Har lyst på noe nytt i hvert fall? Noe til hytta kanskje? Et  bondebord for eksempel?

Antikviteter i Oslo finner du på Frogner, og koselige og fine gamle ting. Lokaler er bittelite og fullt av veldig mye. Velkommen skal du være!

 

IMAGE.JPG
FullSizeRender.jpg
Gabel Gabel
FANTASTISKT SPISEBORD

Dette spisebordet kan bli over 4m!  Nydelig bord. Det er rundt, diameter 110cm og kan derfra reguleres ut med ileggdplater fra 60 cm osv. Det medfølger 3 stk, bordet har 6 ben hvorav to regulerer og avlaster ved uttrekk. Genialt. Og vakkert bord!

Empire 17/1800-tallet, svenskt (Gustaviansk) eller hellet Frankrike antagelig, pga de sartere dreiningene. 

Finnes bare ett av dette. Kan bli ditt. Vakkert bord ;)

FullSizeRender.jpg
Gabel Gabel
BUDDHA

På en utrolig reise nettopp gjennom sørøstasia klarte jeg mot alle odds, få med meg noen fantastiske antikke buddhaer fra Laos bl.a. og også fra Kambodsja, og et par nye. Mange av dem er til salgs og står utstilt i butikken nå. Velkommen!

FullSizeRender.jpg

Buddha er et ord som har opphav i de gamle indiske språkene Pāli og sanskrit, og betyr «en som har våknet». Begrepet stammer fra verbet «budh», som betyr «å våkne» eller «å bli opplyst» og «å begripe».

Ordet «Buddha» refererer altså ikke bare til den historiske Buddha, Siddharta Gautama som levde for rundt 2 500 år siden, men betegner alle som oppnår sann og fullstendig innsikt om eksistensen og verden vi lever i, og slik opplever den endelige frigjøringen fra samsara, med andre ord Nirvana / Nibbāna. I den betydning tror buddhister at det har levd mangfoldige Buddhaer, og at også flere vil komme.

Siddharta Gautama påberopte seg ikke å være en gud, og heller ikke at han var inspirert eller sendt av noen gud. En Buddha er en som har våknet og erkjent eksistensens og virkelighetens sanne natur og dermed blitt fri fra grepet som sinnsgiftene har hatt på ens sinn og livsførsel. Prinsippene som styrer livets gang og som dermed også gjør det mulig å nå åndelig opplysning, kalles Dhamma (Pali) / Dharma (Sanskrit), eller Buddhadharma - som i denne sammenhengen betyr «naturlov», «doktrine» og «sannhet».

Gabel Gabel
Dette er en opiumspipe


 

FullSizeRender.jpg

Opiumspipe i fajanse, vakkert håndmalt, Kina 1800 tallet. Kr 2000. Elefantetuiet til høyre rommer en nydelig, om det er lov å si, opiumsvekt. Antagelig fra Laos, elefantenes land. Antagelig suvenir.  Jeg skal finner ut av det for jeg reiser til nord-Thailand denne uken, og til det ‘’gylne triangel’’, grenselandet mellom Thailand, Myamar og Laos der hvor valmuene blomstret og opiumshandelen var stor. Bøndene dyrker kaffebønner mer nå og tobakk. Opium er mer historie, en fæl historie om folk og land, og om enkeltmenneskers sjebne. Og det fortsetter. Valmueblomstene, opium og heroin....

Det skal bli en spennende reise og å få vite mer om den historien når uken er omme, og Mekong som vi skal seile på inn i Laos, gjennom jungel og frem tilLuang Prebang, en by på Unescos liste av verdens severdigheter. Før vi flyr derfra videre til Kambodia. Jeg sender nok noen bilder ;)  

Så Gabel Antikviteter er stengt til 14. mars, men åpen etter avtale, ring eller sms da til 90116185.

Ha en fin søndag! 

Gabel Gabel
INRI

inri - betyr Jesus fra Nasaret..... 

det gamle eikeskapet med inskripsjonen på dørene stammer fra et kloster på Jylland, fra 1600-tallets DanmarkNorge. Kr 21.000

IMG_3416.JPG
Gabel Gabel
Jeg har en høvelbenk

En stor, gammel, flekkete, slitt og fin høvelbenk, nede i kjelleren. Jeg synes det er både gøy og givende å reparere og ordne gamle ting og forskjellig.... skjære, sage, lime, tvinge, spikre og skru. Så gamle ting kan komme til heder og verdighet igjen, og kan brukes igjen. Det er verdifullt det.

Også har jeg altså denne fantastiske plassen å stå og jobbe ved, min egen høvelbenk. Den er veldig fin, gammel, slitt, hard bjerk i platen. En høvelbenk er et møbel....kanskje egentlig ikke men, den kan stå i stuen, med en vakker vase på bare.... Eller hvis mann trenger en avlastningsbenk, på kjøkkenet? Fyll den opp med rustikk keramikk og duftende urter. Og sitroner. Og med et par barkrakker til har du kjøkkenbord?

Jeg har en nett, lett og fin en i butikken til salgs nå. Kr SOLGT Gamle høvelbenker er fasinerende synes jeg, de er så forskjellige alle. Har du sett det?

 
FullSizeRender.jpg
 
Gabel Gabel
Kongelig Dansk

Det startet i 1775, produksjonen av porselen i København, da var Norge fortsatt en del av Danmark - blåfarven ble levert  fra Blåfarveverket på Modum og feltspaten, stengods i porselen, kom fra områdene rundt Arendal og ble skipet med seilskuter derfra til hovedstaden København. Så det er vår historie også, i historien til dette klassiske porselensserviset som nesten alle kjenner til, mange har og mange samler på.

I den lille butikken min, her er det du fortsatt får kjøpt det ekte danskproduserte, og om historien skal jeg skrive mer om etterhvert.  

Ha en fin dag! Hilsen Torild

IMG_6189.JPG
Gabel Gabel
...akkurat nå, på nett med ny side!

Gratulerer og tusen takk! Både til Oase v/Oscar og Nicoline som har designet og produsert denne fine nettsiden, og til Rasmus som har tatt fantastiske, fine bilder! Dette blir gøy! 

Gabel Gabel